Door de aanpassing van de genderwet die doorgevoerd werd eind 2022, zijn er nu ook bijkomende beschermingsmaatregelen tov de werknemers. Betekent dit het einde van gender discriminatie of de start van een nieuw conflict?

Enerzijds is er nu een bescherming tegen ontslag en discriminatie ten opzichte van een werknemer die verlof of afwezigheid neemt ihkv gezinsverantwoordelijkheden. Anderzijds tov van de werknemer die zich in een ander gender uit

De nieuwe wet is er gekomen vanwege de gelijkheid van de Europese richtlijnen. Het beschermde criterium ‘geslacht’ wordt vervangen door ‘beschermende criteria’ . Deze omvatten het volgende: geslacht, zwangerschap, medisch begeleide voortplanting, bevalling, geven van borstvoeding, moederschap, gezinsverantwoordelijkheid, gender identiteit, gender expressie, seksekenmerken en geslachtsverandering. 

Er bestond reeds een bescherming voor de werknemer tegen ontslag tijdens en na afloop van de moederschapsrust, het geboorteverlof en het adoptieverlof. 

Helaas is deze toevoeging in de wettekst wederom zeer breed en voor vele interpretaties vatbaar. Dit met name aangaande de gender expressie en gezinsverantwoordelijkheid. Dit geeft aanleiding tot eigen interpretatie mbt. afwezigheden, omdat er geen duidelijk sluitende verklaring beschreven van wat deze inhoudt.  

We verklaren ons nader

Gezinsverantwoordelijkheid

Dit is de situatie die zich voordoet wanneer personen verantwoordelijk zijn voor kinderen ten laste of die bij hen gedomicilieerd zijn. of familieleden die enige vorm van sociale, familiale of emotionele bijstand of verzorging nodig hebben.

De werknemer mag asap het werk verlaten, zonder beperking in aantal keren wanneer één van bovenstaande personen bijstand nodig heeft. Bijvoorbeeld een onvoorziene sluiting van de crèche owv ziekte of een leerkracht die plots afwezig is. Maar ook wanneer een kind, ouder, grootouder, broer, zus (ook de niet inwonende) belt om te melden dat hij/zij het emotioneel moeilijk heeft omwille van eender welke reden .

Gender expressie

Stel je voor. Een mannelijke vertegenwoordiger, receptionist of interne verkoper start zijn werkdag als vrouw. Wanneer deze kort gerokt, met lange wimpers en naaldhakken het werk aanvat, kan je niet zomaar opmerkingen hierover geven. Je moet als werkgever steeds op je hoede zijn wat je hierover zegt of welke acties je onderneemt om niet te discrimineren. 

Er staat nergens in de wet bepaald hoe je als zaakvoerder een discriminatie op grond van gezinsverantwoordelijkheid of gender expressie kan verantwoorden.

Hoe gaan we hiermee om?

  1. Bouw aan een oprecht goede relatie met open en eerlijke communicatie met je medewerker
  2. Ga na het voeren van een persoonlijke communicatie nav een voorval sneller over tot het opmaken van een schriftelijke verslag
  3. Sta stil bij deze nieuwe wettekst en neem pro-actief actie
  4. Anticipeer op alle vlakken door je arbeidsreglement aan te passen. Dit mbt. bedrijfswaarden, normen, regels en verwachtingen tov van de gedragingen en uiterlijke kenmerken van je werknemers. Ook hier is voorzichtigheid geboden.

Een situatie die het voor jou als zaakvoerder, en voor elke andere ondernemer, onmogelijk lijkt te maken om nog verder samen te werken met een medewerker, kan door de arbeidsrechter absoluut anders geïnterpreteerd worden.

Aan een sanctie bij het niet naleven van de bescherming tegen ontslag en discriminatie zijn zware geldboetes verbonden.

Bij ontslag zal er, naast de gewone ontslagvergoeding, 6 maanden extra loon betaald moeten worden. Bij directe of indirecte discriminatie op grond van deze beschermde criteria staat zelfs een gevangenisstraf van 1 maand tot 1 jaar en/of een geldboete van 50€ tot 1000€ (+opdeciemen, vermenigvuldigd met 8). Dit is haast onvoorstelbaar, maar het is de realiteit.

Om problemen te vermijden is het raadzaam om eerst juridisch advies in te winnen. Doe dit vooraleer je acties onderneemt, éénzijdige wijzigingen doorvoert of gesprekken aangaat welke zouden kunnen wijzen op mogelijke discriminatie.

Stelt zo een situatie zich mogelijks in jouw bedrijf en wens je bijkomende informatie? Dan is Solut-hr, expert in strategisch advies, de juiste partner om jou te adviseren

Benieuwd hoe wij het verschil kunnen maken? Maak dan nu een afspraak voor een babbel en een kop koffie.

Solut garantie op succes inspireert je met prikkelende blogs en belangrijke info, want wij geven om werkgever en werknemer. Wil je geen enkele blog of info missen? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram.