maar het omgekeerde is ook waar; gelukkige werknemers zorgen voor een gelukkige baas. 

Voel je weer spanning op de werkvloer door een intern conflict rond de verlofplanning? Laat een werknemer weeral blijken, hoezeer hij met tegenzin in jouw bedrijf werkt? Ben je zelf met het verkeerde been uit bed gestapt, omdat je door dat voorval met die ontevreden klant niet in slaap kon vallen?


Herkenbare situaties?

Welke werkgever wil geen gelukkige werknemers en visa versa; welke werknemer wil geen gelukkige baas? We willen eigenlijk allemaal gelukkig zijn in de job die we doen. Laat dat nu net de missie van Solut zijn.

Hier volgen 5 gouden tips om jouw wereld een beetje beter te maken.

1. Teamcoaching

Teamcoaching op basis van de KernTalenten is de beste methode om gelukkige medewerkers en een perfect samenwerkend team te verkrijgen. Het (h)erkennen van hun KernTalenten geeft werknemers een positief gevoel, terwijl jij als werkgever een beter inzicht krijgt van de eventuele pijnpunten in je team. Door de juiste werknemer op de juiste stoel te plaatsen krijg je een geoliede machine, m.a.w. een top werkend team en gemotiveerde werknemers, met wederzijds respect en vertrouwen in elkaar en in jou als baas. Het kennen van elkaars KernTalenten zorgt voor een stevige en betrouwbare fundering voor teambuilding en/of het stimuleren van teamwork, waarbij de collega’s voor hulp en advies op elkaars ‘sterke KernTalenten’ terugvallen. Een win/win situatie voor de werknemers, het team en het bedrijf.

2. Micropauzes

Geef je werknemers de kans om micropauzes in te lassen. Deze korte pauzes zouden goed zijn voor het concentratievermogen, ze verminderen het stressniveau en verlagen het hartritme, maar ze maken werknemers ook meer betrokkenalerter en het werk een stuk aangenamer.

Micropauzes zijn korte pauzes en de werknemer moet zelf het initiatief nemen. Als werkgever kan je deze korte breaks wel aanmoedigen. Er bestaan ook Apps om de werknemer eraan te herinneren. Uiteraard gaat het hier over zeer korte pauzes; een moment om een kop thee te zetten, de planten water te geven, het kopieerpapier bij te vullen, de brievenbus leeg te maken, etc. Kortom een moment dat even afleiding geeft bij een afstompende routineuze opdracht.


3. Buitenlucht en licht

We blijven even bij de pauzes. Geef je werknemers de kans om ’s middags hun lunch buiten te nuttigen en moedig hen aan om een blokje om te wandelen. Hierdoor krijgen werknemers hun dagelijkse dosis vitamine D binnen. Dat zorgt ervoor dat ze meer energie krijgen en bijgevolg geconcentreerder en productiever zullen werken, alsook minder snel ziek zullen vallen. Werkplekken met veel natuurlijk licht hebben hetzelfde effect.

Wandelvergaderingen horen hier ook thuis. Waarom in een muf en donker lokaal vergaderen als je dat ook perfect in open lucht doet.

4. Bedrijfscultuur

Gelukkige werknemers zijn de motor van je bedrijf, maar ook de ambassadeurs.Betrek je werknemers daarom meer. Laat hen weten wat de bedrijfsvisie is en moedig hen aan om mee te werken aan de uitbouw van je bedrijf. Geef hen inspraak en luister naar hun ideeën. In sommige bedrijfstakken staan zij dichter bij de klant, dan de werkgever. Ze kunnen de wensen van de consument soms beter inschatten.

5. Respect en waardering

Laat je werknemers nu en dan weten dat je hun inzet apprecieert. Geef wat vaker een schouderklopje of een compliment. Zorg er alleen voor dat je geen afgunst wekt bij andere werknemers. Loof het team in het algemeen of prijs werknemers individueel. Geef hen feedback en beloon behaalde doelen. Wees transparant en zorg voor een open communicatie. Zorg voor een fair loon. Geef je werknemers je vertrouwen door hen bijvoorbeeld, indien dit mogelijk is, gedeeltelijk van thuis uit te werken of zelfstandig aan een project te werken.

Deze 5 tips dragen bij tot een betere werking van je personeel. Ze zorgen voor gelukkigere werknemers en zullen bijgevolg minder ziekteverzuim en stress opleveren, burn-outs voorkomen, voor meer inzet en concentratie zorgen etc. Dit levert op zijn beurt minder kopzorgen voor jou als werkgever.

Wens je meer informatie over Teamcoaching of over onze personeelsdienst op maat contacteer ons dan vrijblijvend: info@solut-hr.be

Misschien is dit artikel ook interessant voor jou.

Volg je ons al op LinkedIn en Facebook?

Bron: Jobat

© foto: Unsplash.com