Maandagochtend, de dag na de krokusvakantie. Iedereen heeft de batterijen kunnen opladen en toch lopen de eerste sms’jes en telefoontjes binnen. De ene werknemer zit met een ziek kind, de andere heeft zijn vlucht gemist, nog iemand anders heeft buikgriep en zo gaat het maar door. Dit kost toch handenvol geld, of niet? Wat moet of kan jij als zaakvoerder doen?

Herhaaldelijke afwezigheden vormen een verontrustende trend. Het aantal afwezige werknemers gaat de laatste jaren steeds in stijgende lijn én kosten een bedrijfslei(ij)der zeer veel geld, zeker als je onvoldoende geïnformeerd bent!

Waar gaat dit heen? Afwezigheden hebben een weerslag op het onderlinge vertrouwen, de productiviteit en de organisatie, op de motivatie van de collega’s, op de service en kwaliteit van je diensten en goederen en bovendien natuurlijk ook op de loonkosten.

Een medewerker kan weliswaar op diverse manieren (on)betaald en gewettigd afwezig zijn. Wij sommen hieronder enkele tips op, zodat jij als bedrijfsleider weet hoe om te gaan met deze gemelde afwezigheden en weet wanneer er een alarmbel moet rinkelen.

6 tips over hoe omgaan met die afwezigheidsdagen en wat na te vragen bij je medewerker;

  1. Gewettigd of compensatie verlof kan steeds ingezet worden, ook al was dit niet vooraf aangevraagd.
  2. Toegestane afwezigheid is onbetaald, doch wel een gewettigde afwezigheid. Hier doet de werknemer een beroep op de goodwill van de werkgever.
  3. Overuren zijn een geschikte oplossing, om alzo de onvoorziene afwezigheid te regulariseren. De medewerker is toch afwezig, maar krijgt hierdoor wel zijn loon doorbetaald. De gemaakte overuren worden alzo weggewerkt.
  4. Verlof om dwingende familiale redenen is een wettelijke afwezigheid, voor ziekte van een gezinslid door een plotselinge gebeurtenis. Hier zorgt de medewerker voor een doktersattest met de juiste reden, zodat de afwezigheid die dag gewettigd en onbetaald is.
  5. Verlof om dwingende sociale redenen is een wettelijke afwezigheid, voor ‘plotselinge en onverwachte’ gebeurtenissen. Dit kan tevens gaan over een overstroming in de kelder, een huisbrand, ….
  6. Last but not least, verlies de optie van home office of thuiswerk niet uit het oog. Heeft de medewerker deze mogelijkheid, dan kan het zeker een win-win situatie betekenen, waarbij jij als zaakvoerder het respect van de medewerker krijgt voor je begrip en toezegging in deze aanvraag. Vergeet niet dat deze thuiswerking gepaard gaat met het hebben van een duidelijke home-office policy.

Zorg wel steeds voor een schriftelijke (getekende) aanvraag, om onduidelijkheden, conflicten en frustraties achteraf te vermijden. Heb je alsnog een vraag hierover? Solut HR staat graag voor jullie klaar. Bovendien zijn wij experten in de begeleiding of de opmaak van deze home office policy voor meer duidelijkheid bij thuiswerk. Wil je dit of andere zaken bespreken bij een kopje koffie? Geef ons zeker een seintje +32 (0)496 40 89 50 of info@solut-hr.be

www.solut-hr.be

Misschien is dit artikel ook interessant voor jou.

VOLG JE ONS AL OP LINKEDIN?

© Foto: Luca Bravo – Unsplash